2013M. VEIKLOS ATASKAITA

Veiklos tikslai ir pobūdis, veiklos tikslų įgyvendinimas ir veiklos rezultatai per finansinius metus.

Šiaulių arena yra pirmasis Šiaurės ir Vakarų Lietuvoje pastatytas multifunkcinis kompleksas, kurį koncesijos pagrindu valdo operatorius – VšĮ „Pramogų sala“ (toliau – ir Įstaiga). Įstaiga įregistruota 2005 m. spalio mėn. 04 d. Šiaulių miesto savivaldybėje. Įstaigos kodas 300149214, PVM mokėtojo kodas LT100002453919. Įstaigos buveinės adresas J. Jablonskio g. 16, Šiauliai. VšĮ „Pramogų sala“ veiklą vykdo adresu J. Jablonskio g.16, LT-78162, Šiauliai.

VšĮ „Pramogų sala“ pagrindinis tikslas – tikslinių visuomenės grupių informavimas. Įstaiga organizuoja kultūrinius, sportinius, proginius renginius, užsiima arenos eksploatavimo veikla, teikia reklamos paslaugas, išnuomoja nekilnojamą ir kilnojamą turtą (kuris priklauso nuosavybės ar kita teise).

2013 m. visose Šiaulių arenos erdvėse buvo suorganizuoti 248 renginiai, kuriuose per analizuojamą laikotarpį apsilankė apie 200 tūkst. žmonių. Iš viso per 2013 m. Šiaulių arenoje buvo suorganizuoti 87 didieji renginiai pagrindinėje arenos salėje, bendras žiūrovų skaičius buvo apie 160 tūkst. 31 renginyje salės užimtumas viršijo 50 proc. (t. y. daugiau nei 2500 žiūrovų renginio metu), o tai sudarė 98 tūkst. žiūrovų. Šiaulių arenoje vykstančius renginius galima skirti į dvi kategorijas: sporto ir kultūrinius. Daugiausia arenoje vyko sporto varžybų (53 varžybos, kuriose žiūrovų skaičius siekė apie 63 tūkst.), tačiau daugiausia žiūrovų apsilankė kultūriniuose renginiuose (įvyko 34 renginiai, kuriuose dalyvavo apie 97 tūkst. žiūrovų). Šiaulių arenoje vykstantys kultūriniai renginiai pasižymi išskirtinumu ir įvairumu. Geriausias arenos įvertinimas – lankytojai.

2013 m. išskirtiniai tuo, jog Šiaulių arenoje buvo surengta kaip niekada daug išskirtinių renginių: žolės riedulio čempionatas, teniso pirmenybės, uždaras tarptautinis žirgų konkūras, baletas, cirkai, Šiaulių Universiteto diplomų įteikimo šventė, įvairios parodos ir mugės. Per Kalėdas arenoje pasiektas ir dar vienas koncerto lankomumo rekordas – į atlikėjo SEL koncertą arenoje susirinko net 8000 gerbėjų. Taip pat didelio žiūrovų dėmesio sulaukė Šiaulių arenoje miesto vyskupijos rengiama kasmetinė „Šeimų šventė“. Šioje šventėje lankytojų skaičius viršijo 4000, arenoje buvo sunku rasti laisvą sėdimą vietą. Šiais metais Rusijos estrados legendos – Filipo Kirkorovo – koncertas vyko rudenį, šis renginys, kaip ir praeitais metais, sulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo. Įspūdingą jubiliejinį AM + FOJE = 30 koncertą surengė Andrius Mamontovas, šis koncertas sulaukė daugiau nei 2500 tūkst. žmonių. Žiemai prasidedant Šiaulių miestas arenoje atšventė 777 miesto gimtadienį, tądien arena buvo sausakimša, šventėje apsilankė daugiau nei 5500 miestiečių ir miesto svečių. Šventės lankytojus savo balsais džiugino operos solistai K. Zmailaitė ir E. Seilius, šiauliečiai V. Stakėnas, G. Paškevičius, choras „Dagilėlis“ ir daugelis kitų. Verta paminėti, kad 2013 metais Šiaulių arenoje buvo surengtos ir dvejos parodos. Ankstyvą pavasarį vyko „Visų veislių šunų paroda“. Ši paroda į areną sukvietė apie 8000 šunų mylėtojų. Jau tradicinėje ir kasmet tris dienas vykstančioje tarptautinėje verslo ir pasiekimų parodoje „Šiauliai 2013“, kurią organizuoja pramonės ir amatų rūmai, apsilankė didžiausias lankytojų skaičius – apie 12 tūkst. lankytojų.

2013 m. rudenį mažojoje koncertų salėje, talpinančioje iki 250 žmonių, startavo išskirtinis projektas – „Raudoni muzikiniai vakarai“. Pasirodymai išskirtiniai tuo, kad žiūrovai sėdi prie stalelių jaukioje, malonioje aplinkoje, kiekvieno koncerto metu gali užduoti klausimus atlikėjams, pabendrauti su jais ir net laimėti prizų. Šiame projekte dalyvavo tokios grupės ir atlikėjai kaip: Česlovas Gabalis ir grupė „Pelenai“, Povilas Meškėla ir grupė, grupė VAIRAS pristatė savo naują albumą, Virgis Stakėnas atšventė 2×30 metų jubiliejų bei naujo albumo pristatymą, daug juoktis ir šypsotis privertė Ramūno Rudoko monospektaklis „Tėtušis“.

Kaip buvo minėta, Šiaulių arenoje 2013 metais buvo surengta apie 53 sporto varžybos. Daugelis įpratę manyti, kad čia vyksta tik krepšinis, tačiau Šiaulių arenoje vykstančių varžybų įvairovė labai plati. Praeitais metais Šiaulių arenoje buvo surengtos Lietuvos krepšinio lygos, Lietuvos krepšinio federacijos, Baltijos krepšinio lygos varžybos bei įvairūs krepšinio turnyrai (krepšinio turnyras 3×3 – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti, į kurį dalyviai suvažiuoja iš visos Lietuvos, Šiaulių miesto krepšinio lygos ir kiti tarptautiniai draugiški krepšinio turnyrai). Šiaulių arenoje nelieka pamirštos ir kitos sporto šakos: 2013 metais čia buvo surengtos Lietuvos Lotynų Amerikos ir standartinių sportinių šokių pirmenybės, 2012-2013 m. vyrų tinklinio finalinės varžybos, Baltijos šalių merginų tinklinio čempionatas. Vienas įspūdingiausių sporto renginių – tarptautinis uždarų patalpų žirgų konkūras, kuris vyko net tris dienas ir sulaukė daug gerų įvertinimų. Taip pat vasario mėnesį Šiaulių arenoje praūžė teniso turnyras „Davis Cup“, kuriame varžėsi pajėgiausi Lietuvos ir Kipro tenisininkai. Pažiūrėti įspūdingų garsiausio Lietuvos tenisininko R. Berankio kovų į areną sugužėjo net 6000 žmonių. Tradicinėmis tapusios „Žmonų nešimo varžybos aplink areną“ taip pat nebuvo pamirštos. Šio turnyro metu dalyvauja įvairaus amžiaus poros, kuomet vyras savo žmonas, drauges ar kaimynes neša įvairiais būdais – ant nugaros, persimetę per pečius arba vadinamuoju estišku būdu (moteris nuleidusi galvą žemyn, o kojas užkėlusi vyrui ant pečių), ir tuo pačiu turi įveikti 314 m distanciją aplink areną kuo greičiau. Šiuo renginiu simboliškai pradedamas naujas Šiaulių arenos renginių sezonas.

Didelio lankomumo sulaukė arenos konferencijų/pobūvių salė. Čia buvo surengta 160 įvairaus pobūdžio konferencijų, kuriose apsilankė apie 17 tūkst. lankytojų. Konferencijų salėje vyko ne tik įvairios konferencijos ar seminarai, bet ir verslo susitikimai, politinių partijų suvažiavimai, įstaigų produktų pristatymai, įvairūs apdovanojimai, uždarų įmonių ar fizinių asmenų renginiai, pobūviai, mini koncertai, spektakliai, lietuvių liaudies šokių konkursai, jubiliejinės šventės, gimtadieniai. Šiaulių arenoje žmonės lankosi ir mažosiose arenos erdvėse: pirtyse, sporto klube, sporto prekių parduotuvėje, arenoje veikiančiame muziejuje, restorane, baruose, ložėse. Iš viso per 2012 m. Šiaulių arenos mažosiose erdvėse bendrai apsilankė apie 40 tūkst. žmonių.

Šiaulių arenos operatorius VšĮ „Pramogų sala“ kai kurių renginių, ypač krepšinio varžybų, metu suteikia teisę Šiaulių miesto globos namų ir specialiųjų poreikių mokyklų vaikams bei neįgaliųjų bendruomenėms lankytis renginiuose nemokamai. Esant išimtinėms sąlygoms, tokia teisė yra suteikiama ir Šiaulių apskrities socialiai remtinoms šeimoms. Vienas iš pagrindinių įstaigos tikslų ir siekių – prisidėti prie Šiaulių miesto jaunuomenės tobulėjimo sporto srityje bei skatinti visuomenę domėtis ir dažniau lankytis Šiaulių arenoje vykstančiuose renginiuose.

2. Įstaigos dalininkai ir kiekvieno jų įnašų vertė finansinių metų pradžioje ir pabaigoje, dalininkų kapitalo dydis finansinių metų pradžioje ir pabaigoje.

VšĮ „Pramogų sala“ kapitalą sudaro dalininkų piniginiai įnašai. 2013 m. pradžioje Įstaigos dalininkai buvo du t. y. Darius Balčiūnas ir Gintaras Radavičius. Šie dalininkai yra ir Įstaigas steigėjai. 2013 m. gruodžio mėn. 3 d. Įstaigos dalininkas Darius Balčiūnas perleido jam prikausiančią Įstaigos kapitalo dalį Gintarui Radavičiui. 2013 m. pabaigoje Įstaigos dalininkas yra Gintaras Radavičius ir jo įnašo dydį sudaro – 200 (du šimtai) Lt.

3. Įstaigos gautos lėšos ir jų šaltiniai per finansinius metus ir šių lėšų panaudojimas pagal ekonominės klasifikacijos straipsnius.

Per ataskaitinį laikotarpį Įstaiga gavo šias lėšas :

a) 1 999 678 Lt, už arenos, ložių nuomą renginiams ir kt. susijusios pajamos, konferencijų salės, pirties, krepšinio ir teniso aikštės nuomą) – 832 322 Lt, pajamos už reklamą – 226 625 Lt, pajamos už patalpų nuomą – 362 894 Lt, pajamos už renginių organizavimą – 577 837 Lt.

b) 613 488 Lt koncesijos mokestis iš Šiaulių miesto savivaldybės,

c) kitos lėšos sudarė 41 441 Lt.

Įstaiga gautas lėšas panaudojo:

Pinigai, sumokėti, prekių ir paslaugų tiekėjams (su PVM) – 2 554 179 Lt;
Pinigų išmokos, susijusios su darbo santykiais, įskaitant darbdavio mokesčius – 606 862 Lt;
Mokesčiai sumokėti į biudžetą (PVM, aplinkos taršos)– 200 137 Lt;
Lizingo (finansinės nuomos) mokėjimai – 14 866 Lt;
Kitos išmokos – 14 218 Lt.

4. Informacija apie įsigytą ir perleistą ilgalaikį turtą per finansinius metus.

Per 2013 m. Įstaiga įsigijo ilgalaikio turto (tinklinio įranga, kompiuteriai, multimedia projektorius, įmokos už lizingo būdu įsigyjamą automobilį) už 90 872 Lt (be PVM), parduota ilgalaikio turto už 34 500 Lt (automobilis), buvo nurašyta nebenaudojamo ilgalaikio materialaus turto už 3 Lt.

5. Viešosios įstaigos sąnaudos per finansinius metus, iš jų – išlaidos darbo užmokesčiui

Įstaiga per 2013 m. patyrė viso 2 837 799 Lt. sąnaudas, iš kurių suteiktų paslaugų, parduotų prekių savikaina sudaro 1 761 960 Lt. Į šį straipsnį įtrauktos tokias išlaidas: pastato priežiūros ir išlaikymo sąnaudos, sąnaudos patirtos organizuojant renginius, transporto nuomos sąnaudos, darbuotojų, kurie tiesiogiai susiję su renginiais, darbo užmokestis, ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudos). Veiklos sąnaudos sudarė 1 075 838 Lt, iš kurių: darbo užmokesčio sąnaudos pardavimų vadybininkams, teisinės išlaidos, draudimas, laikraščių ir žurnalų prenumerata, kanceliarinės prekės, komandiruočių, bankų paslaugos ir panašios sąnaudos – 628 520 Lt; administracijos darbuotojų darbo užmokesčio sąnaudos – 318 503 Lt; ilgalaikio turto nusidėvėjimas – 14 558 Lt; patalpų išlaikymo sąnaudos (ūkio išlaidos, komunalinių atliekų surinkimas ir pan.) – 75 099 Lt; ryšių sąnaudos – 25 209 Lt; transporto išlaikymo sąnaudos – 13 946 Lt.

6. Įstaigos darbuotojų skaičius finansinių metų pradžioje ir pabaigoje.

2013 m. sausio mėn. 1 d. Įstaigoje dirbo 15 darbuotojų. Per 2013 m. buvo priimti 13, atleisti 5 darbuotojai. 2013 m. gruodžio mėn. 31 d. Įstaigoje buvo 23 darbuotojai.

7. Įstaigos sąnaudos valdymo išlaidoms.

Į valdymo išlaidas yra įtraukta Generalinio direktoriaus, buhalterijos darbuotojų, biuro administratorės priskaičiuotas darbo užmokestis (su darbdavio mokamais mokesčiais) – 318 503 Lt.

8. Duomenys apie Įstaigos vadovą, įstaigos išlaidos vadovo darbo užmokesčiui ir kitoms viešosios įstaigos vadovo išmokoms.

Įstaigos generalinio direktoriaus per 2013 m. priskaičiuotas darbo užmokestis sudaro 196 138 Lt (su darbdavio mokamais mokesčiais), tame skaičiuje išlaidos už automobilio naudojimąsi asmeniniais tikslais 8348 Lt. Komandiruočių išlaidas sudaro 6048 Lt.

9. Įstaigos išlaidos kolegialių organų kiekvieno nario darbo užmokesčiui ir kitoms įstaigos kolegialių organų narių išmokoms.

Įstaigoje kolegialių organų nėra.

10. Įstaigos išlaidos išmokoms su viešosios įstaigos dalininkais susijusiems asmenims, nurodytiems šio Įstatymo 3 straipsnio 3 dalyje.

Išlaidos patirtos su įstaigos dalininkais susijusiems asmenimis per 2013 m. iš UAB „Pramuštgalvis“ buvo įsigyta paslaugų už 12 322 (be PVM) Lt., iš UAB „Balheidas“ už 14 627 (be PVM) Lt., iš UAB „Geras prekybos partneris“ – už 908 (be PVM) Lt. Išlaidos darbo užmokesčio forma su dalininku susijusiems asmenims per 2013 m. sudarė 47 473 Lt (su darbdavio mokamais mokesčiais) .

Generalinis direktorius Gintaras Radavičius